Czekoladowe ciasto z burakami

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 380 g ugotowanych i obranych buraków (można je upiec w piekarniku)
  • 300 ml oleju
  • 5 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 280 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Buraki gotujemy i po ostudzeniu obieramy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i razem z olejem dokładnie miksujemy. W osobnej misce przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do masy z buraków dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w 2-3 porcjach suche składniki z miski. Ciasto wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (możemy użyć do wyłożenia blaszki papieru do pieczenia).

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C, po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

Wróć

Współpracujemy z:

Strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce Więcej...