Ciasto ze szpinakiem

Składniki:

  • 150 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 ml oleju
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 granaty
  • 5 g żelatyny lub agaru

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, ubijając dodajemy olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy. Do gotowego ciasta dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy 60 minut w temperaturze 170°C.

Po wystudzeniu ścinamy wierzchnią warstwę, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto, a wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i pestkami granatu.

Wróć

Współpracujemy z:

Strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce Więcej...